Opis
Kompletna, w 100% naturalna witamina C to przede wszystkim:
- wspomożenie odporności
- podnoszenie energii
- kuracja odmładzająca dla organizmu
- dostarczenie niezbędnej, codziennej dawki witaminy C
- pierwsza, dostępna dziś na rynku, naturalna witamina C w postaci płynnej
To codzienna dawka zdrowia, będąca prawdziwą ochroną dla Twojego organizmu!
DuoLife Vita C jest preparatem, który stanowi najlepsze rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy chcą uzupełnić niedobory witamin i minerałów, a tym samym w niezawodny sposób poprawić swoje samopoczucie i ogólną kondycję organizmu. DuoLife Vita C powinno znaleźć się w codziennej diecie wszystkich tych, którzy chcą czerpać z życia pełną garścią!
Czym odznacza się preaparat DuoLife Vita C? Jest jedynym, całkowicie naturalnych, występującym w postaci płynnej preparatem, który każdego dnia dostarcza naszemu organizmowi niezbędną dawkę tej witaminy. Pozwala to z kolei na wzmocnienie układu odpornościowego oraz na zachowanie organizmu w optymalnym stanie. Dzięki swojej wyjątkowej formie DuoLife Vita C jest synonimem zdrowia, energii i dobrego samopoczucia!
Parę ciekawostek…
To wcale nie cytryna jest najbogatszym źródłem witaminy C. Jest nim Acerola, której jeden owoc mieści w sobie aż tyle naturalnej, lewoskrętnej witaminy C, ile znajdziemy w aż kilogramie cytryn. Dodatkowo owoce aceroli działają jak silny antyoksydant, dzięki czemu skóra staje się nawilżona i elastyczna, co wpływa z kolei na proces jej starzenia.
Również dzika róża jest niezwykle bogatym źródłem witaminy C (zawiera jej aż około 30-40 razy więcej aniżeli owoce z rodziny cytrusów!). Dzika róża umożliwia ogólne wzmocnienie organizmu, co wynika z faktu, iż obok witamin, jest ona również źródłem łatwo przyswajalnych soli mineralnych, kwasów organicznych, a także przeciwutleniaczy.
Kolejnym naturalnym źródłem witaminy C są jagody CamuCamu. W 100 gramach tego owocu możemy znaleźć minimum 2500 mg witaminy C! Nie sposób nie wspomnieć również o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które korzystnie działają na nasz układ immunologiczny!
W preparacie Vita C znajdują się tylko naturalne, biologicznie czynne składniki. W składzie nie znajdziemy żadnych stabilizatorów i konserwantów, dzięki czemu można mówić o naprawdę wysokiej jakości, wpływającą na wzmożenie przyswajalności zawartych składników.
Pojemność: 750 ml
Najlepszym dowodem na to, że preparat DuoLife Vita C to w pełni naturalny produkt, jest fakt, iż zawartość czystej witaminy C w poszczególnych partiach produkcyjnych może różnić się między sobą. Obecna partia preparatu zawiera w sobie 715 mg/50 ml.
Nie ulega wątpliwości, że wśród wszystkich witamin to właśnie witamina C jest jedną z najbardziej popularnych. Jej codziennie stosowanie stało się dla nas czymś całkowicie normalne. Traktujemy ją jako naturalną barierę ochroną przed różnego rodzaju chorobami i osłabieniem organizmu. Od lat w okresie jesienno-zimowym sięgamy po niewielkich rozmiarów, żółtą tabletkę, która ma dostarczyć naszemu organizmowi niezbędną dawkę witaminy C.
Oczywiście nie ulega wątpliwości, że wpływ witaminy C na nasz układ odpornościowy, pomaga w uporaniu się z różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami. Musimy jednak pamiętać, że tylko naturalna postać witaminy C, jest w stanie dostarczyć naszemu organizmowi wszystko to, co dla niego najlepsze. Nie chodzi o zamknięty najczęściej w tabletkach kwas askorbinowy (lub L-askorbinowy).
Składnik ten jest jedyne destylatem, który naturalnie występuje w witaminie C. Obok niego w naturalnej formie witaminy C znajdują się dodatkowo takie składniki jak na przykład tyrozynazy, askorbinogen, bioflawonoidy czy też rutyna. Cały fenomen witaminy C polega na wzajemnym oddziaływaniu wszystkich tych składników, a odnotowanie braku przynajmniej jednego z nich, hamuje mechanizm aktywności.
Taka zawieszona aktywność witaminy C związana jest z faktem, iż bierze ona udział w wielu złożonych procesach zachodzących w organizmie. Jej funkcja związana jest między innymi z dostarczaniem wielu substancji odżywczych, przeciwutleniaczy, minerałów czy też enzymów i aktywatorów. Dla powodzenia przebiegu wszystkich tych procesów niezbędna jest więc witamina C, która zawiera wszystkie, występujące w jej naturalnej formie, składniki. Sam kwas askorbinowy jest dla witaminy C pewnego rodzaju barierą ochronną, której zadaniem jest zabezpieczenie jej pozostałych składników. Jako osobny składnik kwas askorbinowy nie występuje w przyrodzie, jest natomiast syntetycznie tworzony przez człowieka.
Kwas askorbinowy, z którym najczęściej mamy do czynienia, jest niczym innym jak chemiczną pochodną takich składników jak kwas siarkowy, skrobia kukurydziana oraz produkt uboczny reakcji.
Oprócz tego, że witamina C w naturalnej swojej formie, posiada wszystkie ze wspomnianych składników, to jej drugą obok zaletą, jest jej lewoskrętność. To właśnie ta cecha wpływa na możliwość przyswajalności jej składników przez organizm. Wewnątrz organizmu zachodzi szereg niezwykle istotnych funkcji organicznych, dla których prawidłowego przebiegu, naturalna witamina C jest po prostu niezbędna. Wśród procesów, które bez udziału naturalnej witaminy C nie mogłyby zajść w organizmie prawidłowo, znajduje się między innymi przemiana tyrozyny czy też synteza steroidów nadnerczowych. Również dla zachowania odpowiedniego potencjału oksydacyjnego w komórkach, właściwości i wpływ witaminy C jest nieoceniony.
Organizm ludzki nie posiada właściwości i mechanizmów, dzięki którym może samodzielnie wytwarzać witaminę C. Jej dostarczenie w codziennej diecie (zarówno wraz z pożywieniem jak i w formie suplementacji) jest więc po prostu niezbędne. Wartości wspomnieć w tym miejscu o skutkach niedoboru witaminy C.
Należą do nich przede wszystkim:
- szybkie męczenie i ogólne osłabienie organizmu,
- predyspozycje do bardzo szybkiego tworzenia się siniaków na skórze,
- problemy krwawiących i rozpulchnionych dziąseł,
- powolne gojenie się ran,
- brak apetytu,
- odczuwanie bolesności stawowych oraz mięśniowych,
- nieprawidłowości w przemianach kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu
Objawów niedoboru witaminy C jest oczywiście znacznie więcej. Duże braki witaminy C w organizmie mogą doprowadzić nawet do szkorbutu- choroby, która wiele lat temu stanowiła dla medycyny zagadkę, a zbierając swoje żniwa bardzo często doprowadzała do śmierci chorego.
Co zatem zrobić, aby do naszego organizmu codziennie dostarczona została odpowiednia dawka naturalnej witaminy C?
Otóż przede wszystkim należy uświadomić sobie, że wypicie szklanki ze świeżo wyciśniętych cytrusów nie jest rozwiązaniem. Oczywiście owoce są doskonałym źródłem witaminy C, jednak wskutek nieustannie zmniejszającej się wartości tego składnika w ich wnętrzu, pokrycie dziennego zapotrzebowania nie jest wcale takie proste. Warto wspomóc swój organizm odpowiednią suplementacją, dzięki której zadbamy o jego odpowiednie funkcjonowanie. Chodzi oczywiście o suplementację naturalną formą witaminy C. Nie o syntetyczny kwas askorbinowy, który nie posiada tak licznych, cennych dla zachodzących w organizmie procesów, właściwości.
Oczywiście na rynku znajdziemy dziś wiele produktów, które są naturalnymi wyciągami z owoców. To właśnie te witaminowe bomby mogą dostarczyć naszemu organizmowi to, czego tak naprawdę potrzebuje. Patrząc na skład tego rodzaju produktów, warto poszukać aceroli, która jest doskonałym źródłem pełnowartościowej, naturalnej formy witaminy C. Z całą pewnością acerola zajmuje jedno z czołowych miejsc w rankingu roślin, zawierających największe stężenie witaminy C. Acerola nierzadko też nazywana jest „witaminą młodości”, co związana jest przede wszystkim z jej oksydacyjnymi właściwościami, które redukują proces przedwczesnego starzenia się skóry.
Wybierając preparaty mające stanowić suplementację w witaminę C, należy zatem zawsze zwrócić uwagę na ich skład. Należy upewnić się czy dany produkt bazuje tylko i wyłącznie na naturalnych składzie. To właśnie takie składniki są w stanie uzupełnić niedobory naszego organizmu, będąc jednocześnie gwarancją całkowitej przyswajalności.
O odporności
Za ochronę naszego organizmu przed różnego rodzaju bakteriami oraz wirusami odpowiedzialny jest układ odpornościowy. Nazywany inaczej układ immunologiczny musi sprawnie działać, aby wszystkie pozostałe funkcje w organizmie mogły zachodzić poprawnie.
Wśród najważniejszych zadań układu odpornościowego znajdują się:
- stanowienie bariery ochronnej, nieprzepuszczającej bakterii i wirusów,
- niszczenie bakterii i wirusów w momencie ewentualnego przedostania się
Niestety odporność naszego organizmu nie zawsze funkcjonuje poprawnie. System immunologiczny dotyka wiele nieprawidłowości, które zaburzają naturalnych mechanizm jego prawy. Mowa tu przede wszystkim o alergiach, zaburzeniach autoimmunologicznych, pewnych niedoborach odpornościowych, które mogą mieć charakter zarówno wrodzony jak i nabyty, a także o chorobach nowotworowych, które atakują układ odpornościowy.
Nie zawsze obniżona odporność musi wskazywać na poważne schorzenia, chociaż i takich nie można nigdy wykluczyć. Wielokrotnie zdarza się bowiem tak, że to właśnie zaburzona praca układu immunologicznego staje się przyczyną choroby, która może stać się swoistym zagrożeniem dla życia.
Między innymi z tego względu, dbałość o układ odpornościowy powinien być ważny dla każdego z nas. Warto pamiętać o tym, że o układ immunologiczny należy dbać w sposób systematyczny. Nie można przypominać sobie o nim dopiero wówczas, gdy przeczuwamy jakieś nieprawidłowości. Warto profilaktycznie dbać o to, aby zawsze spełniał on prawidłowo swoją funkcję.
Codzienne dieta a odporność
Również za pomocą codziennej diety, można zatroszczyć się o swój układ odpornościowy. Składnikiem, którego nie może zabraknąć w diecie mającej na celu wzmocnienie prawy tego układu, są z całą pewnością owoce i warzywa. To właśnie one posiadają wiele cennych właściwości antyoksydacyjnych. Dzięki nim możliwa jest nieustanna walka z wolnymi rodnikami, które zaburzają pracę układu immunologicznego. Warto uzupełnić więc swoją codzienną dietę w takie składniki jak na przykład szpinak, brokuł, pomidor, marchew, paprykę, cytrusy, truskawki czy też porzeczki.
Witamina C zawarta w owocach i warzywach wzmaga produkcję interferonu, będącą substancją skutecznie walczącą z rozmaitymi zarazkami. Ważne jest również to, aby w diecie wzmacniającej układ odpornościowy, znajdowały się różnego rodzaju jogurty naturalne, posiadające żywe kultury bakterii. To właśnie dzięki nim, aktywność pracy białych ciałek krwi jest znacznie wyższa. Kolejnym cennym składnikiem jest miód manuka. Posiada właściwości o działania antybakteryjnym, co jak się okazało, ma ogromne znacznie zwłaszcza w przypadku różnorodnych infekcji górnych dróg oddechowych oraz zapalenia zatok.
Jaką rolę w organizmie odgrywa witamina C?
Reasumując: rola witaminy C w organizmie jest niezwykle istotna i rzutuje na stan naszego zdrowia. Do głównych funkcji tej cennej witaminy należą:
- synteza kolagenu, karnityny oraz hormonów steroidowych,
- przemiana aminokwasów,
- wchłanianie niehemowego żelaza,
- gromadzenie żelaza w takich strukturach jak szpik kostny, śledziona, wątroba (zapobiega tym samym niedokrwistości),
- metabolizm kwasów żółciowych,
- metabolizm tłuszczów oraz cholesterolu,
- działanie ochronne względem witaminy E,
- zachowanie potencjału oksydacyjnego w komórkach,
- dbałość o odporność organizmu,
- niszczenie wolnych rodników